Pera Çorap olarak; 2010 yılında başladığımız çorap ihracatımızı, 2012 yılında İstanbul Bayrampaşa'da kurduğumuz üretim tesisimizle, sektörde her geçen gün büyüyen satış ağımızla güçlendirdik. Küçük bir ofisten başlayan ihracat departmanımız Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihracat yapmakla sınırlı kalmayıp, Ortadoğu ve Afrika pazarına da ürünlerini ulaştırmıştır. Ürünlerinin üretim aşamasında teknolojiyi en etkin biçimde kullanmak için yatırımlarını arttıran Pera Çorap; "PERA SOCKS ISTANBUL ®" markasıyla üretimine devam etmektedir.
Kaliteli ürünleri uygun fiyatlara ekonomiye kazandırma amacı güden PERA SOCKS, ihracat fazlası ürünlerini Corapfabrikasi.com adresinde toptan olarak satmaktadır. Siparişlerinizi dilerseniz kargo ile kapınıza kadar gönderiyoruz, dilerseniz İstanbul Tekstilkent'teki depomuzdan kendinizde teslim alabilirsiniz.
Üretimde her aşama Avrupa standartlarında titizlikle yapılmaktadır. Üretimde kullandığımız teknolojimizi www.lonati.com adresinde inceleyebilirsiniz.
Pera Çorap'ta üretim kısaca şu aşamalardan geçer;
1. Üretimin ilk aşaması iplik tedariğidir. Kullanılan iplik çorabın karakterini belirleyen ana unsurdur. Renk hassaslığı, ter emiciliği, aşınma direnci, esneklik ve homojenlik ilk değerlendirdiğimiz özelliklerdir. Sipariş verilen iplikler tedarikçilerimizden birkaç gün içerisinde alınır ve üretim birimimiz üretime başlamaya hazırdır.
2. İkinci aşama programlamadır. Bilgisayar programlı tam otomatik makinalarımızda örme işleminin başlaması için, ürünle ilgili üretim bilgileri (desen, boy, genişlik, iğne sayısı) bilgisayar programı aracılığıyla makinalara aktarılır ve üretim başlar.
3. Üçüncü aşama örme işlemidir. Çorabın şeklini almaya başladığı ilk aşama örmedir. Örgü maninelerinde tek veya çift silindir üzerine monte edilmiş iğneler, dönen silindir üzerine örgü yapar ve silindirin etrafında çorap oluşmaya başlar.
4. Üretimde dördüncü aşama burun dikişidir. Üretilen çorap makinadan çıktığında burnu açık şekildedir. Burun dikişi olarak kullandığımız iki ana yöntem vardır. Birincisi "Rosso burun dikişi", ikincisi dikişsiz çorapların üretilmesini sağlayan "Tek sıra burun dikişi"dir.
5. Bir sonraki aşama ütü işlemidir. Formalama olarak adlandırdığımız bu işlemde, çoraplar ayak şeklindeki ısıtılmış kalıplarda çorap şeklini alır ve pürüzsüz görünüm elde edilir. Kalite kontrol de bu aşamada yapılır. kalıplara takılan çoraplar kontrol edilerek sorunlu olanlar defolu olarak işaretlenip ayrılır.
6. Altıncı aşama eşleştirme aşamasıdır. Son şeklini alan ürünler paketlenmeden önce, üretim veya ütüden sonra olabilecek boy farklılıklarına karşı eşleştirilir ve iki tek arasındaki boy farklılığının olmaması sağlanır. Aynı biçimde eşleştirme aşamasıda düzenli kalite kontrol süreci içerir.
7. Yedinci aşama paketlemedir. Ürünler için her müşterinin gereksinimleri farklı olabilmektedir. Farklı müşterilerimiz için çeşitli etiket, ambalaj, bandrol, askı, aksesuar, jelatin poşet ve çıkartma tedariği sipariş tarihinden yapılmakta olup, paketleme aşamasında kullanılan malzemelerle, ürünler teslimata hazır hale gelir.
8. Son aşama stok ve teslimattır. Teslimatı bekleyen ürünler depomuzda nem ve diğer aşındırıcı etkenlerden korunarak kolilerde teslimata kadar bekletilir. Teslimat tarihinde kolilerle yüklenir ve son ürün olarak teslimat tamamlanmış olur.